Lammsläpp

Efter ett par kvällars jobb med stängslet (märkligt att man alltid hamnar i stängslingsstress och inte kan göra detta i mars eller så…) så släppte jag ut tackor med lamm idag. Ikväll ska baggarna till sin hage, som jag också ska stänga ikväll.

Årets lammskinn

Roligt att lämna iväg lammskinnen till beredning i tid så att de kommer tillbaka innan jul. Perfekt julklapp! Jag lämnar dem till Tranås Skinn och de bereds i Sverige. Åtta skinn finns i år, två av dem är oklippta, de övriga är 35 mm klippta och tvättbara.

1. Tvättbart i 35 mm hårlängd. Litet hål i huden (se bild) Jämna lockar och jämn fin silvrig färg. Pris 1500:- SÅLT

 

2. Jämt mörkgrå färg, något ojämn lock i kanterna. Pris 1700:-  SÅLT

3. Fin mörkgrå färg, stor lock. Pris 1800:-

4. Fin lock, något ljusare mörkgrå (nästan mellangrå) Pris 1800:- SÅLT

5. Fin lock och glans, mörkgrå, Pris 1800:- SÅLT

6. Ljusare färg, nogt ojämn lock, ljusa sidor, pris 1500:-

7. Mattskinn (full hårlängd, ej tvättbart) Glansigt och fin färg, något ljusare på ryggen, pris 2200:-

8. Mattskinn (full hårlängd, ej tvättbart) jämn mörk färg, glansigt, pris 2500:-

Jag skickar gärna skinnen med posten om du inte kan hämta. Frakten kostar 100 kr.

Ring eller maila om du är intresserad av något lammskinn, 070-2984041, pernilla@pernillas.nu

Wales

Är just nu påväg till Edinburgh. Åker tåg från Wales, genom England, och hinner se landskapet. Fint!

Har spenderat 5 dagar i Wales. Träffat rådgivare och besökt gårdar för att lära mig mer om slutgödning av lamm på bete – klöver, raps, kål och cikoria är det vanligaste, förutom bra gräs givetvis.

Jag har besökt flera ekologiska gårdar. Oftast har de minst 500 tackor och 40-90 dikor (oftast welsh black). Jag har fått bo på B&B samt hos en familj som hade vandrarhem på sn gård. Extra roligt att få bo hos en familj och hjälpa till att flytta tackor och lamm en dag.

Givetvis har jag fotat massor, det bästa sättet att komma ihåg allt. Här kommer ett litet smakprov:

Mönstring av lammen

Årets höjdpunkt, näst efter själva lamningen 🙂

Förra årets lamm var bra och jämna, men i år är de minsann ett strå vassare. Bättre bagge 🙂

Bara 4:or och 5:or radades upp, t.o.m. en bagge som fick en 6:a på färgen! Två baggar fick 5:or på helheten, och i övrigt bara femmor förutom han med 6:an på färgen då. Roligt! De ska visas på Riksbedömningen nu den siste augusti.

Det var lite lägre vikter i år, men majoriteten av lammen klassades i R – bra mycket bättre än förra året. De är alla jämna i färgen över hela kroppen, vilket man ju vill ha på pälsen.

Jag hade ju lite otur och fick bara två tacklamm, och sju bagglamm… Synd när man vill rekrytera. Det ena tacklammet är riktigt, riktigt fint, det andra något sämre. men jag ska behålla båda ändå!

Är så glad för mina ”gamla” tackor också. Särskilt hon med nr 18, som är mamma till förra årets 21-p-bagge och får ett bagglamm till riksbedömningen även i år!! En riktigt bra tacka är hon också i övrigt, även om hon egentligen har ”sämst” pälssiffror i flocken. Men det är ju så mycket att ta hänsyn till, det är ju det som är så roligt med avel!! Sen är det 88, hon har lämnar 2-3 lamm varje år, välväxta och med väldigt bra index. Hon är en riktig guldtacka! 🙂

Det slog mig nu att jag inte tagit ett enda foto av lammen i år…. bättring lovas!

Mönstring av lamm

Lammen mönstrades i förra veckan. Det gick bra! Superfina är de 🙂 roligt att även mönstraren tyckte att de tre som jag tyckte var extra fina också var det. Ett bra kvitto att få.
Alla tacklammen fick fina poäng och 5 i helhet. Men jag hade ändå bara tänkt behålla två av dem ju, det blir så många annars 🙂
Bagglammen är tydligen generellt lite sämre. Alla fick 4 i helhet, och 6:an var finast och är nu anmäld till Riksbedömningen! Över lag fina pälshår och färg. Ingen delpoäng under 4 på något djur. Kunde haft lite mer silkighet men det berodde troligtvis på att de haft så bra bete. De hade väldigt bra vikter alla.

Så nu hade jag tänkt att sälja lite livdjur. Får väl se om någon ringer på min annons…

Betessläpp och dressyrträning

Hela veckan har jag fixat med att stänga där fåren ska gå. Det blev lite provisoriskt sålänge för jag har inte fått alla grejor, men dom skulle ut! Blev klar, kånkade ut vatten i hinkar (slang ska dras), så var det dags för Sophi att hjälpa mig att gå ut med dem. Lite pyssel med att få ut alla ur stallet, lammen blir nervösa, springer in till den enda tryggheten de vet, tackorna vill skydda sina lamm. Men ut kom de til slut och kunde promenera hyffsat enkel över vallen till hagen. Nja, det var en som fick backa hela vägen ut, hon ställde ut sig mot hunden hela tiden så då fick hon minsann backa. Intressant att se hur de gör, det var den yngsta tackan som aldrig opponerar sig annars. Men en bra mamma är hon! 🙂
Härlig att se dem ute, lammen hade race i hagen på kvällen. Man kan inte annat än skratta när de drar järnet runt hagen i en klunga 🙂

Träning nr 3 för Henrik, med Pinglan. Hon fick lära sig framdelsvändningar 🙂 tog några försök innan poletten trillade ner, men sen gick det ganska bra för att vara första gången. Sen körde vi lite av vårta stora mål i livet: takt och tempo. Gasen är det ju inget fel på, men hon måste lära sig att vänta på mig också.
Men hon tycks ju aldrig bli trött, den lilla duracell-ponnyn. Det är ganska trevlig att kunna rida på samma små hjälper även i slutet av timmen 🙂

Sophi var en klippa på att ta ut tackorna och lammen 🙂

Lamm!

Årets lamning är klar. Var bara lite jobbigt att jobba nästan heltid samtidigt… Men jag är så glad över tio pigga friska lamm som växer så det knakar! Det föddes elva, men en var väldigt liten och dödfödd. I veckan ska jag sätnga hagen och nästa helg åker de ut i, förhoppningsvis, det fina vädret. men lite regn skulle inte skada just nu, det är torrt!

Lite Pinglan-rapport. Hon gör så bra nu! Eller i torsdags när vi tränade 🙂 Det känns som om vi verkligen har kommit någonstans nu. Vi har ett evighetsprojekt i tempoväxlingar, men det är ju inte så illa det. jag blir ju inte trött av att rida ett helt pass för driva behöver man knappt inte, trevligt! Hon går avslappnat och fint i form i skritt och trav, lite bättre i vänster varv för tillfället. Lyssnar bra, och den känsligheten vill jag verkligen ha kvar när det gäller tempoväxlingarna med sitsen.