Gk Vallh Pr Åby Gård Sophi

”Sophi”

f. 2005

e. Mosse Magnussons Fleet

u. Åby Gård Rusla

Sophi flyttade till mig som en sju månader gammal omplacering. Vi bodde i Uppsala och jag pluggade till agronom. jag har lärt mig hur mycket som helst av denna hund. De första året blev det mest sporadisk vallning, och dessutom umgick vi mycket med kompisar som tränade lydnad och spår – så då gjorde vi också det. Vi gjorde ett godkänt vallhundsprov hösten 2007 och har tävlat lite i Ik-1 sedan dess. Vi har också tävlat i spår med bra placeringar och uppflytt till högre klass, och i lydnaden är vi i klass III.

Som vallhund är Sophi drivande , och hon gillar att flytta djur. Hon flyttar lika enkelt stora flockar som enstaka djur. Hon behöver påminnas lite med ett sakta-kommande annars går det gärna lite för fort i hennes egen takt om det gäller ett fåtal djur. Fungerar bra på både får och nöt. Jag uppskattar hennes drivande stil, att hon flyttar på allt – tröga eller flyktiga (då med sakta-kommando så hon intre dras med i farten…). Jag uppskattar också hennes mod att hon inte backar för någon. Hon biter på kommando eller vid behov och då ofta bara med ett nafs på ett snyggt sätt. Där litar jag på henne, och det känns skönt att veta!

Hösten 2008 hade boende på landet uppfyllts och jag fick möjlighet att skaffa de där fåren som jag önskat mig sedan liten. Ja faktiskt, min kusin hade får och jag ville också ha får en dag. Givetvis ökade viljan att ha egna får under utbildningens gång, eftersom jag ville jobba (som nu jobbar) som lammrådgivare. Några tackor av rasen gotlandsfår köptes. Sedan dess har vi satsat mest på vallningen, av förklarliga skäl. Förutom ett uppehåll under nästan hela 2009 då Sophi var skadad. Hon bröt benet efter att oturligt nog ha blivit trampad av en kviga, så där slutade vi med nötvallning (som hon annars var duktig på). Åkte till ”fel” veterinär från början, vilket i korta drag resulterade i en långsam läkning, bakterier, lång antibiotika behandling, mrsp-bakterier… Sedan våren 2010 är hon igång, och nu sedan sommaren är även bakterierna borta.

Sedan hösten 2008 har jag planerat att ta en kull valpar efter Sophi. Planeringen gick i stöpet av att jag först ville vänta till vårlöpet, sedan bröt hon benet, därefter hade hon mrsp-bakterier… Nu står sista hoppet till det kommande löpet nu i höst, innan hon blir för gammal för att få valpar för första gången.